KOROZYON -en basit anlatımla- malzemelerin (genelde metaller; ancak beton, plastik ve cam yüzeyler de olabilir) zamanla çevresi ile girdiği kimyasal tepkimeler sonucu bozunma sürecidir. Bir nevi biz insanlar gibi , malzemelerin hava (Oksijen ve su buharı gibi) ve diğer dış etkenler (asidik ve bazik kimyasallar ile birlikte tuzlar gibi) ile temas ettiğinde yaşlanması ve zaman içinde fiziksel / kimyasal özelliklerini kaybetmeye başlamasıdır.
Teknik bir dille açıklanması gerekirse malzemelerin, yukarıda bahsettiğimiz oksitleyici bir maddeler ile teması sonucu, elektrokimyasal (elektriksel+kimyasal süreçler birarada) olarak oksitlenerek oksit bileşikleri oluşturmasıdır. (Örn. Metal korozyonu sırasında metal-oksitler oluşur ve eğer korozyona uğrayan “demir” veya “çelik” metalleri ise, demir-çelik PASLANIYOR ve başka bir metal PASLANMIŞ diyebiliriz.) Bu tür bir malzeme tahribatı, malzemelerin genelde toprak-altında ilk haline dönme isteğinden başka birşey değildir. (Termodinamiğin 2. yasası gereği, doğadaki herşey özüne dönmek ister!)
KOROZYON, metaller dışında seramikler, camlarda ve polimerlerde de oluşabilir! Ancak, burada daha ziyade BOZUNMA terimi daha yaygındır. Bu süreç, malzemelerin yapılarını ve görünüşü, sağlamlığı, izolasyon yapabilmesi ve yük taşıma kapasitesi faydalı özelliklerini giderek zayıflatır, hatta ortadan kaldırabilir!