EURO2016 bitmiş ve finalde Portekiz, ev sahibi Fransa’yı yenerek çoğumuzu şaşırtmış olabilir. Ancak, hepimizin en şaşırdığı ve merak ettiği İZLANDA’nın başarısı..! Peki ama , İZLANDA bu başarıyı nasıl elde etti? Arkasındaki gerçekler ne olabilir? Gelin, beraberce inceleyelim… .
Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde FUTBOL izleyen kime sorarsanız, EURO2016’nın en büyük şaşkınlığının, İZLANDA Futbol Takımı’nın beklenmedik başarısı olarak gösterebilirler! (İnternette bu konuda arama yaptığınızda 1 milyonu aşkın websayfası ile karşılaşıyorsunuz!)
Zira, nasıl olur da bugüne kadar ilk kez uluslararası bir turnuvanın finaline katılmış küçük bir ülke, İngiltere’yi de yenerek EURO2016’da çeyrek finale çıkabilme başarısını gösterebildi?
Merak edenleriniz için, İZLANDA hakkında özet bilgiler:
Nüfusu sadece 329,000 kişi… yüzölçümü Türkiye’nin metrekare olarak 7’de birinden az (103.000 km2)… 20 bin 715 lisanslı futbolcusu var. Bunların 14 bin 181’i erkek, 6 bin 534’ü kadın. Ülkenin 14 ülkede 70 profesyonel futbolcusu var ve bunların 20’si 1996 ve sonrası doğumlu genç isimler…Mayıs 2012’de dünya sıralamasında yerleri 131 idi! (şuanda ise dünya sıralamasında 22. : http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/)
Yaptığım araştırmalar sonucunda, İZLANDA Futbol Takımı’nın başarısının sırrının* temeli olarak gösterilen 12 ana maddeyi sizinle paylaşmak isterim:
- Güçlü İş Etiği
- Tutku
- Çalışma
- Odaklanma&Adanmışlık
- Zorlama
- Fikirler
- Sürekli Gelişim & Mesleki Eğitim+Sertifikasyon
- Alçakgönüllük
- Sebat
- (Doğru)Hedef Koyma
- İnanç
- Beşinci-düzey Liderlik**
Şimdi isterseniz bu maddeleri İzlanda özelinde bu 12 prensip ile ilgili örneklere bakalım:
- Güçlü İş Etiği
İzlandalılar için İŞ ETİĞİ herşeyden önce geliyor, zira en başta mevcut devlet başkanları Ólafur Ragnar Grímsson’un 3 Mayıs 2015’te Londra’da iş dünyası temsilcilerine yaptığı konuşmada İzlandılar için ilk vurguladığı özelllik ” Güçlü İş Etiği (strong work ethic)” herhalde tesadüf değildir:
http://www.forseti.is/media/files/05.05.03.Walbrook.Club.pdf.
Ayrıca, futbol takımları ile ilgili çıkan yerel basında çıkan makalelerde, hep bu özelliklerini ön plana çıkarıyorlar!
http://grapevine.is/culture/2016/06/24/the-icelandic-football-story-an-english-perspective/
… - Tutku
Her başarının başlangıç noktasıdır ve her alanda büyük insanların hepsi yaptığı işe aşık olduğunu görebilirsiniz. İzlanda Futbol Takımı oyuncuları da gerçekten para kazanmaktan öte, futbolu TUTKU ile oynadıklarını zaten gizlememektedirler. Öyleki, TUTKUları yüzeylerini yansıdığını görebilirsiniz:
Ayrıca, bu konuda son derece güzel bir yazıyı şuradan okuyabilirsiniz.
“Hire the Passion, Promote the Vision!”
https://www.linkedin.com/pulse/hire-passion-promote-vision-serdar-bilen?trk=prof-post
… - Çalışma
Başarılı insanlar çok çalıştığı bilenen bir gerçek… Başarılı ekipler de çok çalışırlar ancak onlar için çalışma sıkıcı değil; aksine son derece eğlencelidir! Zira, çok çalışma sonuda kazanacaklarının farkındadırlar. Bu konuda İzlanda Futbol Federasyonu Eğitim Direktörü Arnar Bill Gunnarsson’un UEFA’ya verdiği demeç bunu doğrulamaktadır:“Her zaman 4-4-2 taktiğiyle, hep çift forvetle ve hızlı futbol oynuyoruz. Bizim için en önemli unsur sahada ve saha dışında çok çalışmaktır. Bir oyuncumuzun başka bir ligde gol kralı olması hiç önemli değil. Eğer çalışmıyorsa bu takımda oynamaz.” (http://euro2016.ntvspor.net/haber/avrupa-sampiyonasi/157011/izlanda-bunu-nasil-basardi)
… - Odaklanma&Adanmışlık
Başarılı olmak için en önemli faktörlerden biri de “tek bir yere odaklanma veya Konsantrasyon” çeşitli kaynaklarda ve kitaplarda olarak belirtilmektedir.)
**Başarılı İzlandalı futbolcuların farkı gösteren yanıtları:**
– Futbol benim bütün hayatım.
– Canımı acıtsa da kendimi zorlarım.
– Futbolda sivrilmek için birçok şeyden vazgeçebilirim.
– Futbolda asla gevçemem ve vazgeçmem.
– Antrenman yapmak için birinin beni zorlamasına ihtiyacım yok.
– Antrenmanda % 100’ümü veririm.
– Futbolumu geliştirmek için hayatımdaki diğer şeylerden daha önemlidir.KAYNAK: http://euro2016.ntvspor.net/haber/futbol/157257/ilk-agizdan-basarinin-sirri
…. - Zorlama
İnsan olarak çoğu zaman kolayı seçme eğilimindeyiz. Ancak, sıradışı başarılı insanlar ve kurumlar hep kendi limitlerini zorlayanlardır. Örneğin, Abraham Lincoln, Albert Einstein, Bill Gates, Steve Jobs, Muhammed Ali, Leonardo Da Vinci, Aziz Sancar ve Mustafa Kemal Atatürk gibi…İzlanda Futbol Federasyon’un hazırladığı sunumda da İzlandalı gençleri nasıl futbolda zorladıklarını belirtiyorlar:”Erken başla ve çok antrenman yap:
4-6 yaş: haftada 1-2 antrenman
6-10 yaş: haftada 2-3 antrenman
10-14 yaş: haftada 3-4 antrenman
14-18 yaş: haftada 4-6 antrenman
Yetişkinler: haftada 5-8 antrenman
İlave antrenman
6-19 yaş arası için okullarda haftada iki kez fiziksel gelişim eğitmenleri spor dersi verir. Bütün çocuklar yüzme öğrenir, 6-17 yaş arası haftada 1 antrenmanı vardır”
…
- Fikirler
UEFA’nın websitesinde yer alan bir haber göre, Ülke genelinde, baş antrenörlerin taraftar grupları ile her maçtan önce biraraya gelip, başlangıç dizilişlerini ve taktiklerini paylaşması ilginç bir gelenek… Bu ayrıntılar, maç sonrasında sonra resmi olarak medya ile paylaşılıyor. Taraftar ile ise, karşılığında takımlarına saygı göstererek bu ön brifingi medya ile maçtan önce paylaşmıyor! Fikirler, tartışıldığı için tüm olasılıklar konuşuluyor ve eldeki kadroya göre en iyi taktik sahay yansıtılıyor. (http://www.uefa.com/uefaeuro/news/newsid=2383506.html)
…. - Sürekli Gelişim & Mesleki Eğitim+Sertifikasyon
Aslında bu değişim, 2002 yılında İzlandiya Futbol Birliği KSİ’nin İsveçli Sigurður Ragnar Eyjólfsson’u teknik direktör olarak İzlanda Futbol Takımıın başına getirmesini ve 6 tane tam ölçülerde kapalı Futbol sahası inşaa etmesini de içeren bir dizi devrimsel süreç ile başladı. 2002 ‘den itibaren sporun tüm dalları ama en çok FUTBOL için SÜREKLİ GELİŞİM felsefesi hep akılda tutularak her yıl bir öncekine göre gelişerek dünya sıralamasında üst sıralara ağır ancak SÜREKLİ olarak kendilerini GELİŞTİRDİLER!
(http://thesefootballtimes.co/2015/01/15/the-icelandic-roadmap-to-success/)
Sürekli gelişimi destekleyecek en önemli süreçlerden biri de Mesleki Eğitim+Sertifikasyon konusudur. Bu konu ABD,Avusturulya ve AB’de uzun yıllardır uygulanmakta olup ülkemizde son yıllarda bilinirliği ve önemi artmaktadır:
http://www.dunya.com/yorum-inceleme/mesleki-egitim-ve-sertifikasyonun-global-endustrideki-yeri-ve-turkiye-286118h.htmİzlanda için önemi ise 2002 yılında başlattıkları yeniden yapılanma süreçlerinde, bu konuya ayrı bir önem vererek öncelikle takımlarını çalıştıracak 4000’e yakın antrenör ve antrenör adaylarını, UEFA A ve B lisans sertifkaları (https://www.thepfa.com/coaching/qualifications) almaları için eğitimlere göndermeleri olmuştur:
http://www.ksi.is/media/fraedsla/uefa_a_umsokn.pdf
Bunlarla birlikte KSİ, teknik beceri okulu / teknik beceri gelişimi için ekstra çalışma programları oluşturarak,16 yaşına kadar çocuklara verilmek üzere 20 bin DVD yayınlamış! (Bu DVD’lerde A milli takım oyuncularıyla yapılmış röportajlar ve onların gösterdiği 100’ün üzerinde çalışma Dripling, pas alma, kafa topu, pas verme, şut çekme, çalım atma, bitiricilik kategorilerinde çalışmalar mevcut)
… - Alçakgönüllük
Bu özelliği de tüm İzlanda Milli Takımı oyuncuları ve teknik direktörleri Lars Lagerbäck’te kolaylıkla görebilirsiniz. Öyleki, İzlanda grup maçlarında Portekiz ile oynayıp 1-1 berabere kaldığında, Cristiano Ronaldo sinirli bir biçimde İzlanda Futbol Takımını “dar mentalite” ve “düşük hırslı” olarak nitelendirince, İzlanda takımı dünyanın en popüler futbolcusuna cevap verirken karşı tarafı incitici yanıtlardan çok espritüel yanıtlar vermeyi yeğlemişlerdi:
http://knote.com/2016/07/07/6146/
… - Sebat
“Bir gecede başarı yoktur.” deyişini sanırım çoğumuz duymuştur. Vazgeçmemek ve hatalardan ders almak belki de en önemli faktör…Zira bu şekilde, hem sürekli öğrenme ve gelişmeyi beliyorsunuz hem de özgüveninize tecrübelerinizi ekleyerek başarılı olma ihtimalinizi arttırıyorsunuz.
Evet, İzlanda son derece soğuktur (Yarı kutup iklimi: 15 ila -5 derece Celciussıcaklıklar değişiyor ortalama 5 derece Celcius: https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Iceland), ancak bu onların futbol oynaması için engel olamamıştır. Futbol, 2002 ‘deki yeniden yapılandırma sürecei ile inşaa süreci hızlandırılmış, irili-ufaklı,, tamamen kapalı ve ısıtmalı futbol sahalarında 7’den 77’e herkese açık olarak yapılabilmektedir. İzlandalılar, başarılarının nedenlerinden biri Dünya basınında “Futbol Evi / Football House” programı olarak da belirtmektedir:
https://inews.co.uk/essentials/sport/football/icelandic-football-stats/
“Iceland’s success is attributed in part to their “football house” programme. Eleven of these heated indoor pitches have been built around the country since the 1990s.”
…
- (Doğru) Hedef Koyma
Bu konu çoğu zaman en çok bilindiği sanılan ancak en az bilgi sahibi konulardan biridir. Zira, yaptığımız en önemli yanlışlarda bir kişisel/toplumsal/kurumsa hedeflerimizi gereğinden büyük tutarak, o hedefe hiçbir zaman ulaşamadığımız için, içimizdeki çalışma şevkinin kaybolmasına neden olmak…!Halbuki, İzlanda Milli Futbol Takımı oyuncuları ve teknik direktörü bunu gayet iyi biliyordu. Zira, İzlanda futbolcularından Aron Gunnarsson’un 2-1’lik İngiltere galibeyetinden sonra bir demecinde öncelikle EURO2016’daki ilk hedeflerinin ilk 16’ya kalmak olmak olduğu, şimdi sonraki hedeflerinin belirleyecekleri, sanırım Hedef belirlemek ile ilgili güzel bir örnektir:
http://www.goal.com/euro2016/en/article/gunnarsson-delight-at-icelands-euro-2016-conquest/zzpcgro8szpz1szoi4d4g6j88
… - İnanç
İnsanları, makinelerden ayıran belki de ayıran en önemli özellliğimiz..! Zira, başarılı insanlara baktığımızda; kendine (özgüven olarak da bilinir), sisteme (toplumsal), yaratıcıya (dini) yahut bunların tümüne birden inanan kişilerin, başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olduğu, geçmişte fark yaratan başarılı insanların/toplumların güçlü inanca sahip olduğu bilinen bir gerçektir!Bu gerçeği iyi bilen İzlanda teknik teknik direktörü Lars Lagerback, bunu oyunculara sürekli anlatıp, onların gerçekten kendisine, eğitim ve oynattığı sisteme, ve tabii ki başarıya inanmalarını sağladı:
http://www.todayonline.com/sports/how-iceland-grew-become-football-force..- Sürekli okuma ve öğrenme
- Değişime açık olma
- Alçakgönüllük
- Hatalıları bağışlayabilme
- Hataları ve Başarısızlıkları üstlenebilme, başarıyı ise etrafındakiler ile paylaşma
- Hedefler koyma ve hayatı planlı yaşama
- İnanç ve Şükran duygusuna sahip olma
- Beşinci-düzey Liderlik**
Yukarıda ele alınan konularda fark etmişsinizdir; bir konu öne çıkıyor: LİDERLİK… Başarılı liderler ile yapılmış en kapsamlı araştırma ve kitaplardan bir “İyi’den Mükemmele (From Good to Great) – Jim Collins“… Bu kitapta, dünya üzerinde 1435 şirket incelenerek, bunlardan üst-üste 15 yıl boyunca en az 3 kat değer kazanan 11 firma üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, şirketleri bu kadar başarılı yapan farklılıkları incelenmiş. Bu farklılıklardan en önemlisi hiç kuşkusuz, bu şirketlerin liderleri….. zira hepside başarısız şirketlerdeki liderlerden bazı noktalarda ayrılıyorlar, ki bunlar İzlanda Milli Futbol Takımı teknik direktörü Lars Lagerback’te mevcut olan özellikler:
Sonuç olarak,
Başarıya giden yolda; bireyler, toplumlar veya kurumlar olarak yukarıdaki 12 maddelik prensipleri takip edebilirlersek, İZLANDA gibi, hem futbolu hem de ekonomisi ile FARK YARATAN BAŞARIYI elde edebileceklerini düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Hepinize sağlıklı, mutlu, huzurlu ve başarılı bir hayat dilerim.
Tolga Dıraz
NOT: Bu kişisel bir paylaşımdır; bahsettiğim kavramlar veya istatistikler ile ilgili görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
* İzlanda Futbol Takımı yardımcı yöneticisi Heimir Hallgrimsson’un verdiği bir demeçte aslında bunun bir SIR olmadığını; yukarıda bahsi geçen birçok faktörün bileşkesi olarak başarılı olduklarını belirtmektedir: http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football/football-news/icelands-secret-success-just-changed-7004162#vt8cLRBVdur34j6B.97