İNORGANİK ÇİNKO ETİL SİLİKAT boyalar, içerisindeki reçine içerisinde yüksek miktarda ÇİNKO metali bulunduran, mat yeşil veya gri görünümde solvent-bazlı 2 komponentli bir çelik boyasıdır. Bu tip boyalar, özel formülasyonu ve içeriğindeki yüksek çinko oranı (kuru filmde ağırlıkça %65-85 aralığında) sebebiyle sanayi boyaları içerisinde atmosferik korozyona en dayanaklı astar olarak kullanılmakta ve özellikle yerüstü çelik yapıları uzun süreler (>20 yıl) koruyabilmektedir. Bu boyanın avantaj ve dezavantajları ile birlikte nerelerde kullanılıp nerelerde kullanılamayacağı bu yazıda işlenmektedir.
Neden çelik yapıları Galvanizleme ve Elektrokaplamalara göre daha iyi korur?
Galvanizlenmiş çelikte çinko metali (Zn) korozyona uğrayınca, yüzeyde beyaz bir tabaka şeklinde kalır ve rüzgâr ve suyun etkisiyle akıp gider bariyer tabaka oluşturmaz.
Halbuki, İnorganik Etil Silikat tipteki boyalar ile galvanizlemeden farklı olarak, uygulanıp kürlendiğinde içerisinde boşluklu bir yapı oluşur ve zamanla boya içinde çinko korozyona uğrayarak boyaya ekstra bir bariyer özelliği katar.
Avantajları?
- Kürlenmiş boya filmi, çoğu diğer boya tiplerine ve galvanizleme göre daha sert ve darbeye daha dayanımlıdır.
- Aynı anda hem korozyon hem sıcaklık dayanımı (420°C ) sunar. (üzerine silikon
- Sağlığa zararı kanıtlanmış Krom +6 gibi ağır metaller içermez
- Kalınlığı ayarlamak Galvanize göre daha kolaydır.
Dezavantajları?
- Alkit Enamel gibi bazı özellikteki bazı bazik özellikteki boyaların üzerine uygulanırsa yapışma zafiyeti yaşar. (Sabunlaşma etkisi)
- Boyanın uygulaması diğer çoğu astar boyalardan daha zordur ve tecrübeli kullanıcı gerektirir.
- Boyanın kürlenmesi için yeterli seviyede bağıl nem gerekir. (Min. %50 RH) Bu sağlanmazsa kürlenme oluşmayabilir.
- Daha uzun kürlenme ve üzerine kat-atma süresi gerektirir. (Genelde 24 saat ve üstü) Ancak, son yıllarda yeni geliştirilen formüller ile bu süre 4-6 saat aralığına çekilmiştir. (Ürünlerin yanında genelde FC-fast curing olarak belirtilir.)
- Teknik ürün föyünde belirtilen minimum kalınlıklara ulaşılamazsa, alttaki kumlanmış çelikteki açıkta kalan noktalar nedeniyle erken noktasal paslanma yaşanabilir. Eğer maksimum DFT kalınlığı aşılırsa çamur-çatlamasına benzer kırılma ve çatlamalar meydana gelebilir.
- Herhangi bir nedenle bir nedenle tamir gerekirse o bölgeye aynı boya kullanılamaz, yapışma zafiyeti oluşabilir. Organik esaslı çinkoca-zengin boyalar kullanmak gerekir.
Nerelerde kullanılabilir?
- Deniz kenarı ve sanayi bölgeleri gibi sürekli tuz ve duman olan orta ve sert koroziflikteki ortamlarda
- Tek katta uzun yıllar hizmet vermesi beklenen yerüstü yapılarında (Örn. Havaalanları, köprüler, iş merkezleri, rüzgâr kuleleri vb.)
- Galvaniz banyosuna giremeyecek çok uzun veya çok geniş yapılarda
- Yüksek sıcaklık dayanımı da gerektiren yerüstü yapılarda (Baca, egzoz kanalı vb.)
Nerelerde kullanılamaz?
- Yeraltı ve sualtı gibi gömülü yapılarda (Çinko çok çabuk özelliğini kaybeder.)
- Asit dayanımı istenen yerlerde
- Beton gibi bazik özellikte (pH>7) olan yüzeyler ile reaksiyona girip sabun oluşturabilir.
KOROZYON MÜHENDİSLİĞİ ve KORUYUCU BOYALAR&KAPLAMALAR konusunda sorularınız varsa, yahut rehber bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız, lütfen tüm detayları verecek “BİR UZMANA SORUN” linkine . Sorunuz/probleminiz ile bilgilendirme, önümüzdeki bültenlerde yapılacaktır.