Mimari yapılarda ve sanayide kullanılan metaller içinde en zor boyanabilen metallerden biri de Alüminyum metalidir. Zira bu metal havadaki oksijen ile tepkimeye girer ve yüzeyinde yaklaşık 0.01 mikron kalınlığındaki çıplak gözle görünemeyen ince koruyucu tabakası oluşturur. Bu tabaka, boya/kaplama filmlerinin yüzeye yapışmasını engelleyebilir. Bu nedenle, diğer metaller ile karşılaştırıldığında Alüminyum metalinin daha derinlemesine temiz ve pürüzlü bir yüzeye ihtiyaç duymaktadır. Uzun ömürlü ve hatasız bir boya/kaplama işlemi için şu işlemlerin sırasıyla yapılması önerilmektedir:
- YAĞ VE KİMYASALLARDAN ARINDIRMA (Degreasing)
Boya/kaplama yapılacak yüzey su(tercihen sıcak) ve deterjan veya sabun karışımı ile üzerindeki yağımsı tabakalar çıkana kadar iyice temizlenir. Temizleme sırasında basınçlı su kullanımı, hem işlemi hızlandıracak hem de yüzeydeki sıkı yapışmış kirlilikleri daha kolay çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bu deterjan/sabun – su karışımı ile temizlikten sonra temiz su ile yüzeyin durulanması da son derece önemlidir, zira kalabilecek sabun/deterjan kalıntıları, uygulanacak boyanın yapışma zafiyetine neden olabileceği unutulmamalıdır. - YÜZEYİ AŞINDIRMA
- Süpürme Raspalama (ing. Sweep blasting)
Yüzeyi en hızlı temizleyen ve en çok pürüzlülük veren yöntemdir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta seçilecek aşındırıcının galvanik korozyona neden olabilecek bir metalden imal edilmemiş olmamalıdır! (Örneğin Çelik Grit) Tercihen, mineral (Garnet veya Quartz gibi) minerallerden elde edilmiş aşındırıcı en iyi sonucu verecektir. - Mekanik Aşındırma (ing. Mechanical abrasion)
Yüzeyde pürüzlülük bırakacak zımpara aletleri (scotch-brite gibi) ile yüzeyi tamamen geçilip, ürün bilgi föyünde istenen pürüzlülüğe ulaşıldığına emin olunmalıdır. Zira, bazı boyalar düşük yüzey pürüzlülüğünde (25-50 mikron) yapışmayı sağlayabilirken, bazılarında pürüzlülük çok daha yüksek olabilmektedir. (Rz: 75-100 mikron)
- Süpürme Raspalama (ing. Sweep blasting)
- DOĞRU ASTAR/BOYA SİSTEMİ SEÇİMİ
Aluminyum yüzeylerde astar olarak, literatürde “etch/wash primer” olarak bilinen, içinde aşındırıcı kimyasallar olan özel astarlar kullanılabildiği gibi -yeterli derecede temizlik ve pürüzlendirme işlemini takiben- akrilik boyalar ve bazı Epoksi tipleri de astar olarak kullanılabilir. (Boyanın asidite -pH derecesi önemli…!) Nihai astar seçimini sıcaklık, denize yakınlık, kimyasallara maruziyet ve üzerine gelecek sonkat boya gibi çok sayıda parametre etkilediği için, bu konuda yapılabilecek en iyi hareket boya üretici firmalarına hangi tip Aluminyum metalini ne amaçlı (hizmet vereceği ortam) boyamak istediğinizi belirtip, uzman görüşüne başvurmanızdır.
Daha ayrıntılı bir bilgi ihtiyacınız veya aklınıza takılan bir sorunuz var mı? Eğer varsa, “Bir Sorum Var!” linkini kullanarak cevap talep edebilirsiniz. Size bu konuda yardımcı olmaktan memmuniyet duyacağız.